Wat Phrathat Doi Suthep


Wat Phrathat Doi Suthep is de meest beroemde tempel van de stad en provincie Chiang Mai. De tempel dateert uit 1383. Het staat op Doi Suthep, een berg van 1.676 meter hoog in het noord-westen van Chiang Mai, op 13 kilometer afstand. Oorspronkelijk bestond de tempel alleen uit een stoepa, maar in de loop der tijd is het tempelcomplex verder uitgebreid met chedi's, beelden, bellen en relikwieën.

Via een trap met 290 treden kom je bij de tempel boven op de berg. De trap naar boven wordt aan beide zijden geflankeerd door mozaïek naga (slangen). De klim is bedoeld om de pelgrims de Boeddhistische verlichting te geven.

Bovenaan de trap kom je uit op een terras dat bezaaid is met broodbomen, kleine altaren, rotstuinen en monumenten. Ook is hier een standbeeld van een witte olifant, dat volgens de overlevering een stukje bot van de Boeddha bevat. Vanaf het terras van de tempel kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de stad en het omliggende platteland.

Doi Suthep tempel


Doi Suthep-Pui National Park

De berg Doi Suthep maakt onderdeel uit van de Doi Suthep-Pui National Park. Het park werd opgericht in 1981 en heeft een oppervlakte van 262 vierkante kilometer. Onder de belangrijkste heuvels van het park horen Doi Suthep, Doi Buak Ha en Doi Pui. In dit park liggen de tempel Wat Phrathat Doi Suthep en het Bhubing Rjanives Paleis (Phu Phing Ratcha Niwet).

Bhubing Rjanives Paleis ligt op de helling van de berg Buak Ha. Het is een koninklijke residentie dat werd gebouwd in 1961 door de koninklijke familie als verblijf tijdens haar staatsbezoeken aan Chiang Mai. Er is ook een guesthouse voor de ontvangst van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Het paleis is open voor het publiek, behalve in de periode januari tot en met maart. Dan verblijft de koninklijke familie in het paleis.

In de omgeving van Doi Pui wonen gezinnen van de bergstam Hmong. De Hmong stam is een etnische groep die leeft in de bergachtige regio's van China, Vietnam, Laos en Thailand. Tijdens de Laotiaanse Burgeroorlog (1953-1975) (Secret War) zijn zij onder andere naar de bergachtige gebieden in Thailand gevlucht.Meer informatie over Chiang Mai