Chiang Mai

Koning Mengrai richtte de stad Chiang Mai (:"nieuwe stad") op in 1296, op de plaats van een oudere stad van de Lawa volk, genaamd Wiang Nopburi. Door de stad stroomt de rivier de Ping. Deze is een zijrivier van de Menam.
De stad werd omringd door een gracht en een verdedigingsmuur vanwege de constante bedreiging van de nabijgelegen Birma en de legers van het Mongoolse Rijk. Na de neergang van het Lanna Koninkrijk werd de stad uiteindelijk in 1556 bezet door de Birmesen. In 1775 werd Chiang Mai officeel onderdeel van Siam, nadat de Birmesen door de Thaise koning Taksin waren verdreven. Chiang Mai groeide daarna langzaam uit tot het culturele en economische centrum van Noord-Thailand.
Met de voltooiing van de noordelijke spoorlijn naar Chiang Mai in 1921 werd het noorden verbonden met Centraal Thailand en uit haar isolement gehaald. Tegen het midden van de jaren 1960 had het toerisme de commerciële handel vervangen als voornaamste inkomstenbron van Chiang Mai.
Met een bevolking van meer dan 170.000 is Chiang Mai de op drie na grootste stad van Thailand. Inmiddels komen er ruim 14 miljoen bezoekers per jaar naar Chiang Mai. Daarvan zijn bijna 5 miljoen buitenlanders.


Chiang Mai Thailand


Het historische centrum van Chiang Mai ligt binnen de oude vestingsmuren. De stasdmuur is ongeveer 6,5 kilometer in omtrek en is het referentiepunt voor het navigeren in de stad. De stadspoorten helpen daarbij. Dit zijn de poorten Chang Phuak (noord), Tha Phae (oost), Chiang Mai (zuid), Saen Pung (zuidwest) en Suan Dok (west).

Binnen de oude stadsmuren zijn meer dan 30 tempels die teruggaan in de tijd tot de oprichting van het vorstendom. De archtectuur van de tempels is een combinatie van Burmese, Sri Lankese en Lanna Thai-stijlen. Ze zijn versierd met prachtig houtsnijwerk, Naga trappen, hemelse bewakers, vergulde parasols en pagodes. De meest bekende tempels van Chiang Mai zijn Wat Chiang Man, Wat Phra Singh en Wat Chet Yot. De beroemde tempel Wat Phrathat Doi Suthepligt buiten de stad. Deze tempel kijkt uit op de stad vanaf een berghelling op 13 kilometer afstand.
Aan de Changklan Road liggen de beroemde avondmarkten (Night Bazar) en het grootste deel van de hotels en pensions van de stad. Loi Kroh Road is het centrum van het (toeristische) nachtleven van de stad.


Vliegen

De internationale luchthaven van Chiang Mai (CNX) is de vierde grootste luchthaven van Thailand. De luchthaven ligt ongeveer drie kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum, op slechts 10-15 minuten rijden met de auto. Sinds 2015 heeft de luchthaven een shuttle minibus-service en kun je voor een vast bedrag van ca. 40 Baht bij elk hotel in de stad worden afgezet. Of je kunt de bus lijn 4 naar het centrum van de stad nemen voor slechts 15 baht. Een taxi, tuk-tuk of songthaew (:overdekte pick-up trucks) kost natuurlijk meer.

vakantie Chiang Mai


Chiang Mai tempels


 1. Wat Chiang Man is de oudste tempel in Chiang Mai. Deze dateert uit de 13e eeuw. Koning Mengrai woonde hier tijdens de bouw van de stad. Deze tempel herbergt twee belangrijke Boeddha beelden, de marmeren Phra Sila en de kristallen boeddha Phra Sae Tang Khamani.
 2. Wat Phra Singh Woramahaviharn ligt binnen de stadsmuren van Chiang Mai en dateert uit 1345. De tempel is een voorbeeld van de klassieke Noord-Thaise architectuur. Wat Phra Singh herbergt de Phra Singh Boeddha (of Phra Buddha Sihing), een zeer vereerd figuur dat vele jaren geleden van Chiang Rai hier naartoe is gebracht.
 3. Wat Chedi Luang is gebouwd in 1401, door een aardbeving in 1545 stortte het in en werd het in 1992 weer gereconstrueerd. De chedi heeft een hoogte van 86 meter en is een voorbeeld van de (Noord-Thaise) Lanna architectuur.
 4. Wat Chet Yot (of: Wat Photharam Maha Wihan) is een boeddhistische tempel uit 1455 dat aan de rand van de stad ligt. Het is een bedevaartsoord voor diegenen die geboren zijn in het jaar van de Slang.
 5. Wat Phrathat Doi Suthep is de meest beroemde tempel van de stad. Het staat op Doi Suthep, een heuvel in het noord-westen van Chiang Mai op 13 kilometer afstand. De tempel dateert uit 1383.
 6. Wat Sri Suphan (Wat Srisuphan) of de Zilveren Tempel werd gebouwd in 1502. Van de oorspronkelijke tempel is echter weinig over. De tempel is vrijwel volledig gerenoveerd en met zilver bekleed. Het interieur is ook geheel in zilver met een aantal fijn bewerkte reliëfs met scènes uit de boeddhistische mythologie en scènes uit het leven van Boeddha. De tempel heeft ook een School voor Zilversmederij om ervoor te zorgen dat de traditie van de wijk Wualai wordt doorgegeven.
Phrathat Doi Suthep tempel


Chiang Mai bezienswaardigheden, activiteiten en excursies


 1. Winkelen in Chang Mai. De stad heeft een grote en beroemde nachtbazaar voor de lokale kunsten en ambachten. De bazaar strekt zich uit over meerdere stadsblokken, langs wandelpaden, zowel in gebouwen als in de buitenlucht op pleinen.
 2. De Phu Ping Paleis ( het Koninklijk Paleis van de Winter) en de uitgestrekte pittoreske tuinen, met een aantal fantastische planten, zorgvuldig onderhouden eeuwenoude bomen en reusachtige bamboe.
 3. Chiang Mai National Museum. Hier krijg je een beeld van de geschiedenis van de regio en het Koninkrijk van Lanna.
 4. Tribal Museum is een etnografisch museum, die het leven toont van de Thaise bergstammen in het noorden van Thailand, waaronder de Akha, Karen, Khamu, Lahu, Lau, Lisu, Hmong, Mien en Thin volkeren.
 5. Nabijgelegen nationale parken waaronder Doi Inthanon National Park met de Doi Inthanon, de hoogste berg in Thailand.
 6. Doi Pui- Doi Suthep National Park, dat aan de westelijke rand van Chang Mai begint. Hier vind je de Mae Sa Waterval, maar ook de belangrijke en beroemde, boeddhistische tempel Wat Doi Suthep.
 7. Trekking. Meerdere tourorganisaties bieden tochten door de lokale heuvels en bossen, te voet en op de rug van een olifant.
 8. Excursies naar Bergvolkeren. Touragencies bezoeken ook diverse lokale bergstammen, waaronder Akha, Karen, Khamu.
 9. De dierentuin is ook de thuisbasis van twee reuzenpanda's, namelijk Lin Hui en Chuang Chuang. Deze strekt zich uit over een enorm stuk land en is opgericht in 1977.
 10. Het pittoresk stad Mae Hong Son met weelderige valleien, rotsachtige beekjes en een meertje, ligt 235 kilometer van Chiang Mai en is met het openbaar bus in ongeveer 6 uur te bereiken.
 11. Pai is een op toerisme gerichte stad. Er heerst een ontspannen sfeer met een typische backpacker scene. Deze stad is dan ook erg populair bij hippies.Meer informatie over Chiang Mai