KanchanaburiKanchanaburi rivier en drijvende resorts

1. De stad Kanchanaburi

De stad Kanchanaburi ligt 130 kilometer ten westen van Bangkok. Het ligt op de plek waar de rivieren Khwae Noi en Khwae Yai samenkomen in de rivier Mae Klong, aan de noordelijke oever van de rivier. Het centrum van Kanchanaburibestaat uit een raster van verschillende straten met kantoorgebouwen, panden en een winkelcentrum.

Kanchanaburi is de geboorteplaats van de boeddhistische monnik Phrabhavanaviriyakhun. De kalkstenen heuvels rondom Kanchanaburi staan bekend om de verschillende tempelgrotten van Boeddhistische gemeenschappen.

De omgeving van Kanchanaburi is zeer mooi. Het gebied ten noordwesten van Kanchanaburi wordt gedomineerd door de mooie River Kwai valleien. Het is een gebied van grote natuurlijke schoonheid, met een vele watervallen, grotten, meren en een prachtige berglandschap. De meeste bezienswaardigheden kunnen worden bezocht als een dagexcursie vanuit Kanchanaburi. Wil je zelfstandig reizen, dan is dat ook mogelijk maar wel een gedoe, want lokale treinen en bussen zijn traag en inflexibel.

Op de verschillende rivieren bij Kanchanaburi vind je meerdere, op drijvende vlotten gebouwde resorts van bamboe floating houses of floatel). Eenvoudige kamers, een eigen veranda met hangmat en 's morgens wordt je gewekt door olifanten uit het naburige dorp die in de rivier hun ochtendbad nemen. Het is een absolute aanrader om een aantal dagen op een van deze drijvende bungalows te relaxen. Voorbeelden is de FloatHouse River Kwai Resort. Met longtailboten kan je een boottocht over de rivier ondernemen en bij een waterval een duik in het water nemen.


2. De Brug over de rivier Kwai (Kwae of Khwae)

De Dodenspoorlijn (ook wel Birmaspoorweg of Birma-Siam spoorweg) is voornamelijk bekend van de film "The bridge over the river Kwai".
De spoorlijn is in Thailand nog in gebruik tot aan Ban Nam Tok en loopt voor een belangrijk deel langs de rivier Kwai Noi. De Spoorbrug over de rivier Kwai (of: Khwae Yai) ligt bij de plaats Kanchanaburi. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geallieerde krijgsgevangenen onder dwang van de Japanners deze beruchte Birma Spoorlijn aangelegd. Bij de aanleg hebben naast Britten, Australiers, Amerikanen ook bijna 3.000 Nederlanders en KNIL-militairen uit Nederlands-Indië hun leven verloren. Ook stierven ruim 80.000 Thaise, Indonesische, Birmaanse en Maleisische dwangarbeiders bij de aanleg.
Vanaf het begin van de werkzaamheden in 1942 tot de bevrijding in augustus 1945 stierven per dag gemiddeld 75 arbeiders. Niet voor niets wordt gezegd dat elke dwarsligger van deze 400 kilometer lange spoorweg een slachtoffer symboliseert.

Vanaf Kanchanaburi kan je een 2 uur durende rit met de trein over deze spoorlijn maken naar Ban Nam Tok.


3. Erebegraafplaatsen

Vlakbij het station van Kanchanaburi ligt de begraafplaats "Kanchanaburi Allied War Cementery" (Don Rak) waar Nederlanders, die tijdens de aanleg van de "Death Railway" zijn overleden, zijn begraven. Adres van de Kanchanaburi War Cemetery (Don Rak) is Saeng Chu To Road (Highway 323) Kanchanaburi, en ligt tegenover het station van Kanchanaburi.
Op de Erebegraafplaats "Chongkai War Cemetery" liggen eveneens Nederlandse slachtoffers van de bouw van de Dodenspoorlijn. Deze ereveld ligt ongeveer vijf kilometer van de Thaise stad Kanchanaburi, aan de rivier Khwae Noi.

De brug over de rivier Kwai


4. JEATH oorlogsmuseum

De JEATH oorlogsmuseum toont replica van de bamboehutten waarin de krijgsgevangenen tijdens de bezetting waren gehuisvest. "JEATH" staat voor Japan, Engeland, Australië / Amerika, Thailand en Nederland. Dit zijn de namen van de landen waar krijgsgevangen afkomstig waren en die onder de Japanse bezetter zich bezig moesten houden met de aanleg van de Birma Spoorlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 1942-1945. Gelegen in het gebied van Wat Chai Chumphon is het museum een reconstructie van de rietgedekte detentiehutten van de krijgsgevangenen met daarin smalle, verhoogde bamboe stapelbedden. Op de muur van de hutten worden foto's en illustraties van de leefomstandigheden van de krijgsgevangenen tentoongesteld. De krijgsgevangenen die het kamp overleefd hebben hebben voorwerpen aan het museum geschonken om nog meer de sfeer en authenticiteit uit die tijd weer te kunnen even. Het museum ligt binnen Wat Chai Chumphon op Saeng Chuto Road.
Adres van het museum is: Wat Chai Chumphon Chana Songkhram, Tambon Ban Tai, Amphoe Mueang, Kanchanaburi.


5. Het WOII Museum

Het Museum verzamelt de verhalen van de Tweede Wereldoorlog, met oorloginstrumenten, foto's, uniformen, etc. Het ligt aan de oever van de Kwai rivier in de buurt van de Brug over de Revier Kwai. In het gebouw is op de 2e en 3e verdieping ook een Kunst Gallery. De schilderijen op de tweede verdieping hebben betrekking oude gevechten tussen de Thailand en de Birma. Op de derde verdieping wordt de Thaise geschiedenis verteld en portretten van premiers en andere belangrijke politieke figuren worden getoond. Dit prive-museum beschikt ook Khmer-stijl houtsnijwerk, een paar uitgebreide Birmese Boeddha's, en schilderijen van de Chinese goden.6. Tempels in de regio van Kanchanaburi

In de regio van Kanchanabur liggen diverse tempels, waaronder Wat Ban Tham, Wat Tham Phu Wa, Wat Chai, Wat Tham Khao Pun, Wat Ban, Kuan Yum, Wat Tham Khao Noi, Wat Tham Khaopoon, Wat Tham Mungkornthong, Wat Tham Sua.

a. Wat Ban Tham

Wat Ban Tham of de "Tempel van de Gouden Draak" is een grottempel naast de rivier Khwae Noi. De tempel is voorzien van een lange trap die leidt naar de mond van een draak. In het hoofd van de draak zijn muurschilderingen uit de klassieke Thaise roman Khun Chang Khun Phaen, die de scène uitbeelden waarin Khun Phaen de zwangere Nang Buakhli vermoord om van hun ongeboren kind een Guman Thong geestenhelper te maken. Er is een steen in de vorm van Nang Buakhli in de grot, evenals een standbeeld van de Guman Thong. De Wat Ban Tham tempel ligt op ongeveer 10 kilometer van het centrum van de stad.

b. Wat Tham Phu Wa

Op 5 kilometer van de stad is de boeddhistische tempelcomplex Wat Tham Phu Wa. De tempel beschikt over een reeks van altaren in een kalkstenen grot met veel stalactieten. De tempel is vooral beroemd om zijn meditatiecursussen.

c. Wat Chai Chumphon Chana Songkhram

De tempel Wat Tai ligt aan de rivier Mae Klong in de stad Kanchanaburi en naast het oorlogsmuseum JEATH. De tempelgebouwen zijn enorm en er is een aantal oude poorten en oude tempel gebouwen met mooi stucwerk op het terrein.

d. Wat Tham Khao Pun

Dezetempel is een van de dichtstbijzijnde grottempels van Kanchanaburi en is het best bereikbaar met de fiets. Op 1 kilometer van de Chung Kai begraafplaats.

e. Wat Tham Khao Pun

De prachtige tempel Wat Tham Khao Pun bevindt zich in een grot die alleen bereikbaar is via trappen die aan beide zijden geflankeerd zijn door draak van houtsnijwerk. De tempel staat bekend om de bijzondere presentatie van een non, drijvend op het water van een diepe poel. Vlakbij is een klein museum die oude voorwerpen toont die in de regio zijn gevonden. De tempel is ongeveer 7 kilometer van het centrum van de stad.

f. Thawornwararam Wat Ban Tham

Wat Ban Tham Tempel is een Chinese Mahayana boeddhistische tempel. De tempel heeft een schilderachtige pagode en een standbeeld van de "Lachende Boeddha" bij de rivier. Er zijn ook ongebruikelijke beeld van een vis met elf hoofden die één van de gebouwen bewaakt.


7. Interactieve stadskaart van Kanchanaburi


8. Meer informatie over Kanchanaburi