Koh Lanta ThailandKoh Lanta Thailand


1. Koh Lanta Informatie

Het district Koh Lanta ligt op ongeveer 70 kilometer van de stad Krabi. Het bestaat uit drie grote eilanden, namelijk Koh Klang, Koh Lanta Yai en Koh Lanta Noi.
Koh Klang wordt van het vasteland gescheiden door de rivier Klong. Dit eiland wordt echter vaak ten onrechte gezien als een deel van het vasteland van de provincie Krabi.
Van de twee resterende grotere eilanden is Koh Lanta Yai (ook bekend als Koh Lanta) de grootste en het meest bevolkte eiland. Met de kleinere Koh Lanta Noi maakt Koh Lanta Yai, samen met 50 andere kleinere eilanden, onderdeel uit van het Mu Ko Lanta National Park.
Als er wordt gesproken over Koh Lanta, dan wordt daarmee bedoeld Koh Lanta Yai. Dit eiland is het toeristische centrum van het district Koh Lanta.
Door een brug zijn Koh Lanta Noi en Koh Lanta Yai sinds 2016 verbonden met het vaste land. Dit heeft geleid tot een toename van toeristische ontwikkelingsprojecten.


2. Koh Lanta Yai (of Koh Lanta)

Koh Lanta Yai ligt in de Andaman Zee voor de westkust van Thailand. Het eiland is 25 kilometer lang en 6 kilometer breed en heeft een oppervlakte van 81 vierkante kilometer. De belangrijkste stad en haven van Koh Lanta Yai is Ban Saladan. Deze ligt op de noordpunt van het eiland. Hier komen de veerboten vanuit Krabi, Phuket en Koh Phi Phi aan. Ban Saladan is het toeristische centrum van Koh Lanta. Je vind er goedkope transport, duikscholen, banken en winkels. Koh Lanta is populair bij gezinnen met jonge kinderen, en natuurlijk bij duikers.

3. Stranden van Koh Lanta

Het eiland heeft negen prachtige witte zandstranden langs de gehele westkust. De meest bekende stranden van Koh Lanta zijn Klong Dao, Pra-Ae (Long Beach), Klong Nin, Kor Kwang, Klong Khong Beach, Bamboo Bay en Kantiang Bay. Een verharde weg loopt langs de stranden van het noordelijke deel van het eiland tot bijna aan de zuidpunt van Koh Lanta Yai. De laatste 8 kilometer van deze weg, die naar het hoofdkwartier van de Mu Ko Lanta National Park in het zuiden leidt, is heel heuvelachtig en nog niet verhard. Dit park heeft ook nog twee zandstranden. Rondom het eiland liggen meerdere koraalriffen en vele kleine eilanden.
Op Koh Lanta Yai leeft een gemeenschap van "Chao-Le" of "zeezigeuners". Ze wonen langs de kust in huizen op palen. Ze spreken hun eigen taal en beoefenenen nog steeds veel van hun eigen bovennatuurlijke en traditionele gebruiken, rituelen en ceremonies.


4. Koh Lanta vakantie

Koh Lanta heeft een verscheidenheid aan hotels en resorts, restaurants, pubs en bars, nachtclubs, winkelcentra, golfbanen en andere activiteiten om van je vakantie een prachtige ervaring te maken. Er zijn genoeg accommodaties in Koh Lanta, van luxe hotels, villa's en beachresorts tot budgethotels en appartementen.

Thailand reizen


Koh Lanta Thailand

5. Duiken

Koh Lanta kent een enorme verscheidenheid aan riffen met mariene leven, grotten, rotsen en eilandjes. Het duikseizoen is eind oktober tot eind april. De meeste duikwinkels sluiten buiten deze periode.
Vanuit Koh Lanta kan duikexcursies worden ondernomen naar Koh Phi Phi, Koh Haa, Koh Rok, Hun Daeng en Hin Muang. De duikplekken Hin Daeng (Red Rock, Red Mountain of Rode Berg) en Hin Muang behoren tot de beste duiklocaties in Thailand met meer dan 200 soorten koralen en 108 soorten rifvissen. Hin Daeng ligt ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Koh Lanta. Het heeft de steilste en diepste zeebodemdaling van het land van meer dan 50 meter en een fantastische kleurrijke onderwaterwereld. Hin Daeng is vernoemd naar de prachtige rode koralen die de toppen van de rif bedekken.
Hin Muang bevindt zich vrijwel naast Hin Daeng. het ligt volledig onder water en is bedekt met fijne violetgekleurde koraal. Hin Muang is een reeks van rotsformaties die loopt in een zuidwestelijke richting en loopt naar meer dan 60 meter diep. Het rif is 200 meter lang en minder dan 20 meter breed en bestaat uit drie grote en een aantal kleinere rotsformaties.
Vanwege de geisoleerde ligging van Hin Daeng en Hin Muang vormen zij de enige voedingsbodem voor een belangrijk deel van de omringende oceaan. Bij beide sites heb je grote kans om walvishaaien en manta's waar te nemen.


6. Bereikbaarheid per vliegtuig, trein en boot

De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Krabi, Trang en Phuket. Krabi en Trang hebben een directe weg- en bootverbinding met Koh Lanta. Vliegen naar Phuket is een betere optie als je van plan bent om tijd te besteden in Phuket en de nabijgelegen eilanden. Daarbij heeft Phuket veel meer internationale vluchten en kan je daarmee een binnenlandse vlucht van Bangkok naar Krabi of Trang vermijden.
Particuliere bedrijven op Ko Lanta organiseren bootdiensten naar vele bestemmingen zoals Koh Phi Phi, Krabi, Phuket. Veerdiensten varen van Krabi, Ao Nang en vanuit Phuket via Koh Phi Phi naar Ko Lanta Yai.
Het dichtstbijzijnde treinstation naar Ko Lanta ligt in de provincie Trang, net ten zuiden van Krabi. Vanaf daar zijn er treinen van en naar Bangkok.

Koh Lanta Kaart7. Weer en klimaat op Koh Lanta

In Koh Lanta is het het gehele jaar door warm en vochtig. Het warme seizoen is in de periode van maart tot begin mei. Tijdens de maanden mei tot en met oktober is het regenseizoen (moesson). In de ochtend en middag is het dan nog steeds zonnig en onbewolkt, maar in de avond heeft het de neiging om te regenen.
De maanden november tot en met februari worden beschouwd als het koele seizoen. Het weer is dan heel acceptabel, veel meer dan in de toeristische centra rond de kust van de Golf van Thailand. De temperatuur varieert dan tussen de 24 en 32 graden Celcius, met in de middag en avond kort en heftige buien.

Weersverwachting in Koh Lanta