Koh PhanganKoh Phangan (of: Ko PHa Ngan) is een Thais eiland in de Golf van Thailand en ligt ongeveer 55 kilometer ten noordoosten van het Thaise vasteland. Het behoort tot de provincie (:changwat) Surat Thani (of Suratthani) en maakt onderdeel uit van het Chumphon Archipel. De hoofdstad en de belangrijkste haven is Thong Sala. Het eiland heeft een oppervlakte van 125 vierkante kilometer en telt ongeveer 14.000 inwoners. Ruim 10.000 van de bewoners woont in de hoofdstad. Het Thaise woord "Ngan" betekent "zandbank".

Koh Samui ligt op 15 kilometer afstand en Koh Tao op 35 kilometer afstand van Koh Pha Ngan. In totaal behoren met Koh Phangan nog zo'n 60 andere eilanden tot het Samui-Archipel. Net voor de kust van Ko Pha-ngan ligt een aantal zeer kleine onbewoonde eilanden, waaronder Ko Tae Nok en Ko Tae Nai in het westen, Ko Maa in het noordwesten en Ko Kong Than Sadet op het oosten.

Ko Pha Ngan heeft meer dan 80 vierkante kilometer aan relatief ongerept regenwoud met diverse flora en fauna. Meer dan de helft van het eiland is aangewezen als nationaal park. Het Nationaal Park Than Sadet-Ko Pha-Ngan ligt in het noordoosten van het eiland en heeft een oppervlakte van 65,93 vierkante kilometer. Het bergachtige binnenland van Koh Phangan is over het algemeen ontoegankelijk, waardoor de meeste bewoners dan ook aan de kust wonen. Het binnenland is grotendeels bergachtig en met regenwoud bedekt. De hoogste berg is de 635 meter hoge Khao Ra in het noorden van het eiland.
Net als op het eiland Ko Samui zijn palmplantages en visserij van oudsher de belangrijkste economische activiteiten. Ze zijn dat nog steeds, maar is het toerisme nu de grootste bron van inkomsten geworden. Palmplantages leveren kokosnoten en rubber. Belangrijkste reden voor de toeristen om naar Koh Phangan te komsten zijn de witte stranden en duiklocaties.


Koh Phangan Thailand


1. Full Moon Party

Het eiland staat bekend om de Full Moon Party en is een populaire bestemming onder backpackers. De Full Moon Party is een maandelijkse festival met dansmuziek op het strand van Hat Rin Nok Beach en vindt elke maand bij volle maan plaats. Het evenement trekt gemiddeld 30.000 feestgangers per maand. Het nachtleven van Koh Phangan concentreert zich op Thong Sala en Hat Rin.


2. Scuba diving

De duikomstandigheden rondom het eiland zijn uitstekend. De eilanden Koh Samui, Koh Phangan en Ko Tao bieden een aantal van de beste duikplekken in de Golf van Thailand. Op Koh Phangan zijn een aantal PADI duikscholen te vinden, waaronder Haad Yao Divers, Phangan Divers en Chaloklum Diving. Zij geven PADI duikcursussen en organiseren duiktrips rond Ko Pha-ngan en naar de wat verder afgelegen duikbestemmingen. Vanaf Koh worden ook diverse duikexcursies ondernomen naar Koh Samui, Koh Tao en het Ang Thong National Marine Park.


3. Stranden

De stranden van Koh Phangan zijn in vergelijking met de naburige Ko Samui veel minder toeristisch, rustiger en minder bevolkt. Op veel plaatsen nodigen koraalriffen voor de kust uit om er te snorkelen.


Kaart van Koh Phangan


4. Bereikbaar per boot, trein en vliegtuig

Ko Pha-ngan kan worden bereikt met de veerboot vanuit de naburige eilanden Koh Samui en Koh Tao, en de steden van Surat Thani en Chumphon op het vasteland. Vanuit Bangkok is het de goedkoopste manier om met de trein naar Surat Thani te reizen en van daaruit de veerboot naar Thong Sala te nemen. Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt op Koh Samui en wordt meerdere malen per dag vanuit Bangkok, Phuket, Pattaya, Krabi en Singapore aangevolgen.


5. Het weer en klimaat in Koh Phangan

Koh Phangan heeft een tropisch klimaat. In de maanden april tot en met september varieert de temperatuur tussen de 24 en 35 graden Celcius. In de rest van het jaar is de minimum temperatuur 20 graden en maximum 32 graden Celcius.
De droogste periode in Koh Phangan is van februari tot en met juli. In augustus begint de zuidoostmoesson op te komen en duurt deze tot en met december.

Koh Phangan weersverwachting


6. Interactieve kaart van Koh Phangan

7. Meer informatie over Koh Phangan