Ang Thong National Marine Park


Het Ang Thong National Marine Park is een fascinerende archipel van meer dan 40 eilanden in de Golf van Thailand. Het ligt op 2 uur varen ten noordwesten van Koh Samui. De meeste eilanden liggen dicht bij elkaar omringd door de diepblauwe zee, waardoor je een spectaculaire panorama hebt tijdens een rondvaart in het park. Alle eilanden hebben verschillende maten en vormen, en de meeste zijn bedekt met tropische bossen.

Ang Thong betekent "gouden schaal" of "gouden kom". Het beslaat bijna 250 vierkante kilometer en omvat 50 vierkante kilometer aan kalkstenen eilanden en karstformaties, die uit de zee opstijgen als dramatische en bizarre rotsformaties. Grotten, verborgen lagunes en witte zandstranden zijn er om te verkennen en snorkelen tussen de ondiepe koraalriffen zorgt voor een populaire en boeiend dagje uit.
Op deze locatie is de film "The Beach" met in de hoofdrol Leonardo Di Caprio gedeeltelijk gefilmd.


Ang Thong National Park


Eilanden

Ang Thong National Marine Park is een beschermd natuurgebied bestaande uit meer dan 40 eilanden en is beroemd om haar natuurlijke schoonheid. Alle eilanden zijn onbewoond en onbebouwd met uitzondering van twee. Dit zijn Koh Wua Talap en Koh Paluay.
Op het eiland Ko Wua Talap (of Koh Wua Ta Lap) vind je de faciliteiten van het park, waaronder een toeristische informatiecentrum, een restaurant, Buaboke Cave, bungalows en een panoramische uitzichtpunt op het Nationaal Park. Ko Wua Talap heeft twee stranden. Beide stranden bevinden zich aan tegenovergestelde uiteinden van het eiland en is het mogelijk om van de ene naar de andere te gaan via een korte, maar geenszins eenvoudige jungletocht (ongeveer 30 minuten). Er is een touw langs de route die ervoor zorgt dat je niet verdwaalt. Het eiland Koh Paluay wordt bewoond door de gezinnen die geld verdienen met de visvangst.

Verder heb je Koh Wao, dat bestaat uit drie eilanden met een ondiepe, beschutte baai, wat zeer geschikt is om te snorkelen. Het onderwaterleven is niet zo overvloedig als op Koh Tao, maar het is verfrissend om in het water te springen en in de prachtige baai te zwemmen.
Bij Talay Nai kun je een bezoek brengen aan het beroemde Emerald Lake, ook bekend als de Blue Lagoon uit de film 'The Beach'.


Flora en fauna

De eilanden zijn het leefgebied van voornamelijk kleine dieren die op de beboste, steile kalkstenen bergen moeten leven. Je vindt er zestien soorten zoogdieren waaronder otters, krabetende apen, zwijnen, zilverharige vleermuizen, dolfijnen en walvissen. Andere bewoners zijn vogels, zoals kleine reigers, strandlopers, neushoornvogels, drongo's (zangvogel) en grote beos, en reptielen waaronder hagedissen, leguanen, groene schildpadden, karetschildpadden, pythons en cobra's. Ook enkele soorten amfibieën hebben hier hun leefomgeving, zoals Aziatische padden, tijgerkikkers, rugose kikkers, graskikkers en boomkikkers.


Toegang en transport

De toegang tot het park wordt geregeld door de Park Rangers. Er zijn verschillende bootbedrijven die dagelijkse tochten vanaf Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao naar Ang Thong verzorgen. Tickets kunnen worden gekocht bij lokale reisagenten op deze naburige eilanden. Wees ervan bewust dat tickets alleen mogen worden verkocht door reisagenten die een geldig TAT (Tourism Authority of Thailand) Reisbureau licentie kunnen tonen. Er zijn ook mogelijkheden om kaartjes online te kopen, maar dat moet je alleen doen als je dat bedrijf kent en vertrouwt, of als het een kantoor op een van deze eilanden heeft.
Je kunt een rondvaartboot nemen, een speedboottour ondernemen met de mogelijkheid om er te snorkelen, of privé een boot of catamaran huren om zelf de eilanden te verkennen. De touristische tours beginnen meestal met een tocht naar het bezoekerscentrum op het eiland Ko Wua Talap.
Meer informatie