Koh Samui duiken


De Golf van Thailand biedt prachtige kleurrijke koraalformaties en riffen waar zelfs de walvishaaien komen om zich tegoed te doen aan de overvloed aan plankton. Het indrukwekkende onderwaterleven aan vissen is er zeer divers met de de typische koraalvissen.

Rond Koh Samui en Koh Tao vind je een aantal van de beste duiklocaties in de regio Zuidoost-Azië. De grootste concentratie van het duikenoperators zijn te vinden op Sairee Beach (Koh Tao), Bophut Beach (Koh Samui) en Chaweng Beach (Koh Samui). Ook op het eiland Koh Phangan is een paar duikscholen te vinden. Je kunt op duiktocht naar Angthong National Marine Park en de populaire Sail Rock.

Of je nu een beginner of gevorderde bent, dat doet er niet toe. Er zijn duikcursussen voor iedereen. Koh Samui is een zeer goede en goedkope plek om te leren duiken. Als je ijverig bent en veel tijd hebt, dan kun je intensief oefenen en een van de volgende duikenkwalificaties behalen: Scuba Diver, Adventure Diver, Advanced Diver, Divemaster of Rescue Diver. Heb je niet zo heel veel tijd, neem dan deel aan een korte cursus om de basis te leren.
Je kunt alle apparatuur die je nodig hebt huren of kopen via de duikschool of diverse duikwinkels. Probeer een duikschool met ervaren instructeurs te vinden. Veel van deze zijn genoteerd aan de PADI website.
De zeetemperatuur is in de winter ongeveer 25 graden Celcius en tot 30 graden Celcius in de zomer. Daarmee is de zee zeer aangenaam om ook slechts in je zwembroek te duiken.
In het algmeen is het weer goed om er te duiken, maar in de maanden oktober, november en december kan het misschien een beetje winderig zijn, waardoor de zichtbaarheid onder water niet altijd even goed is.


De Vijf Eilanden

Ten zuidwesten van Koh Samui in de buurt van Ban Phang Ka liggen vijf kleine onbewoonde eilanden die worden aangeduid als de "Five Islands". Rond deze eilanden zijn uitstekende duiklocaties met een breed scala aan zeeleven en goede koraalformaties. De steile kliffen van de eilanden zijn ook beroemd vanwege de vogels die hier hun nesten bouwen. Zij maken met speeksel hun nesten. De uitgeharde nesten worden verkocht op de de Japanse markt, waarvan vogelnestsoep wordt gemaakt.


Koh Tao

Ko Tao is bekend om de beste duikplekken in de Golf van Thailand. Bij Chumphon Pinnacle kun je walvishaaien en stierhaaien spotten. Je kunt bij Koh Tao ook duiken naar het scheepswrak van een voormalige Thaise marineschip, de H.T.M.S. Sattakut. Deze is bij de westkust van Koh Tao speciaal tot zinken gebracht om te dienen als kunstmatige rif en duikplek.

Koh Tao


Ang Thong National Marine Park

Het Ang Thong National Marine Park is een fascinerende archipel van meer dan 40 eilanden in de Golf van Thailand. Het ligt op 2 uur varen ten noordwesten van Ko Samui. De meeste eilanden liggen dicht bij elkaar en karstformaties stijgen in dramatische en bizarre vormen uit de zee omhoog. Dit geeft een spectaculaire panorama tijdens een rondvaart in het park. Er zijn diverse grotten, verborgen lagunes en witte zandstranden om te verkennen en je kunt er snorkelen tussen de ondiepe koraalriffen.

Ang Thong National Marine Park


Duikscholen op Koh Samui

  1. Bophut Diving School. Duikschool op Koh Samui met PADI duikinstructeurs, verzorgd diverse SSI en PADI duikcurssussen.
  2. Calypso Diving School, in Chaweng Beach op Koh Samui.
  3. Discovery Dive Centre, Amari Palm Reef Resort, Chaweng Beach en North Chaweng, Koh Samui.
  4. SSI Dive Centre Sea Robin, Choeng Mon, Koh Samui.
  5. Silent Divers, Choeng Mon, Koh Samui.